Home/Studio Kilburn Lane

 
 

Kilburn Lane started as an adventurous DIY project and culminated in a family home and office for an Architect, designer and their son. The brief developed to create an unexpected home and studio/office behind an unassuming entrance, on a budget.

The home and studio/office were to overlap without interfering and each floor was to have an outdoor space. The office was not to feel like an office and to have three motorcycles concealed on the ground floor. The house upstairs was to comprise light-filled spaces with warmth, colour and surprise. The ground floor garden for a maisonette didn’t work, so the front shop was retained and rented, and the remaining ground floor extended, leaving a 3m planted courtyard. The garden was moved to the first floor to better serve the flat.

Clerestory glazing provides natural light, solar control, dramatic height and balustrade to the garden above. This helps connect home and office with intriguing glimpses and reflected views. There is innovative storage throughout, with full-height sliding wall panels concealing kitchen storage and a staircase; which slides across to reveal a motorcycle hidden beneath.

Cost, materials and energy usage were carefully considered. Reclaimed materials, increased insulation, a high efficiency boiler and alternative heat sources are complimented by a layout that provides for future needs.

The studio’s dynamic natural light, tactile materials and courtyard garden make it an inspiring workplace; while the interconnected spatial relationships between home and studio continue to be enjoyed and tested by the couple’s two year old son.