Eglington Road

 
 

An elderly client’s long-held ambition was to build an exciting and sustainable new home with strong connections to the garden, adjacent to her existing house. Together we developed a brief for a ‘lifetime’ home where she can live for the rest of her life. 

We approached the planners with a bold yet sensitive design which aimed to reflect the client’s personality and local vernacular. The design is generated as a simple gable-ended house form with a number of functional shifts in geometry. For the front elevation, the corners of the building are aligned with neighbouring house frontages and the elevation angles forward as a contemporary take on a bay window. As with the traditional bay window, our proposal allows lateral views along the street from the ground floor and first floor windows. An entrance porch is created by varying the angle of the ground and first floor elevations. The angled concept continues at the rear allowing the first floor master bedroom and ground floor living areas to project into the rear garden. The structure will be prefabricated insulated timber panels for speed of construction, and will be clad in vertical narrow larch boards to provide a soft and ever-changing appearance, while referencing the nearby forest. 

The internal layout comprises a large open plan area fully glazed onto the rear garden with pitched ceilings and skylight reveals differentiating living, kitchen and dining spaces. A cosy study to the front looks onto the front garden and trees.  Bedrooms and bathrooms are on the first floor and a loft space within the pitched roof forms a large play and sleeping area for the client’s grandchildren. A lightwell connects each storey, brings natural light to the centre of the plan, and is sized to allow the future installation of a lift so the client can enjoy the whole house for many years to come.