Crescent Place

 
 

The brief developed as a remodelling of a mews house to create a large basement that didn’t feel like a basement. We wanted to maximise floor area which is at a premium in central London and create a surprise behind the modest brick façade.

Living spaces are spread over two floors and connected by a double height space to create a sense of drama and allow natural light to penetrate into the basement areas. Multi aspect glazing allows light to reach the internal spaces throughout the day.

There are strong connections through large, fully retractable glazed openings to a ground floor courtyard garden and generously planted basement lightwell. A skylight in the courtyard floor illuminates the kitchen via splayed openings.

A two-storey glazed infill extension creates triple height space when viewed from the basement. Its 5.5m high sliding door arrangement creates a simple connection between adjoining buildings. The glazing specialist was adamant that the design was unachievable but working with their engineer and in-house team Studio McLeod was able to achieve the design.